Seppo Hautala ja VS-yhtiöt

Seppo Hautala (9.8.1930-4.9.1993) syntyi Ylistaron Myllykoskella, mutta jo silloin kun hän oli kouluiän kynnyksellä hänen vanhempansa muuttivat Kauhajoelle. Hänen sukunsa juuret ovat kuitenkin vahvasti Hellanmaan Hautalanmäellä.

Seppo Hautalan elämänkaarta voidaan pitää suomalaisen yrityshistorian sankaritarinana joskin huikean kehityskaaren jälkeen kovin surullisena. Todennäköisesti huipputasolla teräväksi hiotun kilpailukoneiston jättiläisrattaat murskasivat Hautalan yritysryhmän juuri siinä vaiheessa, jolloin yrityksen sisällä piirrettiin jatkuvasti kohoavaa kasvukäyrää ja jolloin yritys oli päässyt murtautumaan kansainväliseen tietoisuuteen. Hautalan yritysten konkurssioikeudenkäynti on kestänyt meidän päiviimme saakka.

Seppo Hautala perusti ensimmäisen yhtiönsä Vesi-Seppo Ky:n 4.8.1969 oltuaan sitä ennen insinööriksi valmistuttuaan toistakymmentä vuotta Vesto Oy:n työpäällikkönä. Vuonna 1972 Hautala perusti Lähi-idän rakennusmarkkinoille suuntautuneen Vise Ky:n ja vuonna 1974 VS-Kone Ky:n. Kaikkien yhtiöiden toiminta oli tarkoitus siirtää 1978 perustetulle VS-Group Oy:lle.

Ensimmäiset urakat ulkomaille Vise sai Libyasta 1973 ja toiminta laajeni nopeasti Kuwaitiin, Egyptiin, Saudi-Arabiaan ja Irakiin. Viimeksi mainitusta tuli 1970-luvulla päätoiminta-alue. Noina vuosina Seppo Hautalan yhtiöt hyödyttivät myös hellanmaalaista yritystoimintaa. Kun Saudi-Arabiaan toimitettiin elementtirakennuksia kokonaisiin kaupunginosiin saivat hellanmaalaiset tehtaat työtä metallisten elementtien parissa niin paljon, että toimituskapasiteetti ei enää tahtonut riittää. Se vaihe lienee ollut hellanmaalaisen teollisuuden yhteistoimintavalmiuden taidonnäyte

Seppo Hautalan yrityksissä erikoistuttiin suomalaisittain mm. vedenpuhdistamoiden rakentamiseen. Niinpä eräänäkin vuonna Vesi-Seppo sai kaikki kotimaassa tarjolla olleet 19 vedenpuhdistamourakkaa. - Toisenlaiset näkymät avautuivat siinä vaiheessa, kun Vise Ky:lle tuli 1978 kolmen kaupungin rakentamista koskeva tarjouspyyntö Irakista. Aluksi tarjottiin vain yhden kaupungin rakentamista, mutta "tarjouksen teknisen ylivoimaisuuden takia irakilaiset halusivat Visen rakentavan kaikki kolme kaupunkia". Tämän hankkeen yhteisarvoksi laskettiin dollarikurssin mukaan 5 miljardia markkaa.

Valmiiksi neuvoteltu projekti jäi ilman allekirjoituksia, koska Suomen valtion takuita ei saatu. Myös Irakin ja Iranin välinen sota vaikeutti asioiden etenemistä. Seuraus oli se, että VS-yhtiöt ajautuivat konkurssiin, vaikka varoja oli selvästi velkoja enemmän.

Seppo Hautalasta on sanottu, että hän oli liian paljon aikaansa edellä. Hänellä oli oma persoonallinen elämänfilosofiansa, joka pohjautui syvään kristilliseen vakaumukseen. Hän on joskus sanonut julkisuudessa, että "monilla työpaikoilla aikaa ja energiaa kuluu toisarvoisiin asioihin ja turhaan jännittämiseen. Inhimilliseen elämään kuuluva vapaus, sielun lepo ja välittömyys puuttuvat." Seppo Hautalan elämänasenteena oli ohje Raamatusta: ihmisiä on kohdeltava, kuten toivoisi toisten kohtelevan itseään. (1)

Hautalan yritysten keskuspaikka oli Ilmajoki. VS-konsernin kaatuessa näytti jo siltä, kuin mm. Ilmajoen kunnan "liitokset" olisivat pahan kerran natisseet. Jonkin aikaa tilanne oli varmasti paha, mutta jo nyt olisi tutkimisen arvoista se, kuinka paljon huipputiedon ja erikoisosaamisen hallitsevaa yritystoimintaa syntyi Seppo Hautalan yritysten raunioille Ilmajoelle ja muualle maakuntaan.

Hautalan yhtiöiden konkurssiin liittyy hyvin outoja piirteitä, joita on vaikea ymmärtää. Pesien selvitystyötä on tehty vuosikaudet. "Keskusrikospoliisin tutkimukset toivat konkurssiin saattajien toiminnassa esiin monia omituisia piirteitä, mutta syyttäjä ei kuitenkaan nostanut syytteitä asiassa." Seppo Hautalan poika Mikko Hautala on jatkanut isänsä aloittamaa taistelua. Hän on nostanut satojen miljoonien markkojen korvauskanteen vahingon aiheuttajia vastaan. Näistä pesänselvityskiemuroista ja taistelusta on lakimies Kauko Parkkinen julkaissut 1980-luvulla kirjan "Laillistettu murha", jossa yksityiskohtaisesti kerrotaan VS-yhtiöiden synnystä ja konkurssiprosessin etenemisestä. VS-yhtiöiden konkurssi alkoi 3.4.1981. Ilkka-lehdessä oli 1.2.1999 Alpo Ylitalon kirjoitus, jonka mukaan "pesät pyörivät edelleen, kun rahaa on." Kirjoittajan mukaan pesissä oli vielä tuolloin rahaa "lähemmäs sata miljoonaa markkaa". (2)

Seuraava sivu